Pronađi najbliže prodajno mjesto

Sadržaj

Dijabetes i imunitet: Nutricionista – dijetetičar i fitness trener Jovana Živić savjetuje

Smatra se da su ljudi koji žive s bilo kojom vrstom dijabetesa podložniji infekcijama. To je zato što visoka razina šećera u krvi smanjuje sposobnost imunološkog sustava da zaštiti tijelo od invazije bakterija, virusa, gljivica, toksina i parazita.

Znanstvenici vjeruju da su otkrili nekoliko mehanizama pomoću kojih kronična hiperglikemija može oslabiti vašu imunološku obranu, a evo i koji su:

Stalna visoka razina šećera u krvi povećava rizik od ateroskleroze, gdje se masne naslage zvane plak akumuliraju unutar vaših krvnih žila. Ove naslage sužavaju vaše krvne žile, što je loše za vaše srce, ali također uzrokuje nekoliko problema kada je u pitanju vaš imunološki sustav.

Foto: Milena Đorđević

Prvo, povećava rizik od infekcija jer bijela krvna zrnca koju stvara vaš imunološki sustav teže dospijevaju do mjesta infekcija izazvanih bakterijama, virusima i drugim štetnim mikroorganizmima i efikasno se bore protiv njih. Plak u vašim krvnim žilama također usporava protok krvi, što može dovesti do problema sa zarastavanjem rana i čini rane podložnijim infekcijama.

Činjenica da kronična hiperglikemija usporava brzinu protoka krvi kroz krvne žile također može vremenom izazvati oštećenje živaca (dijabetička neuropatija), što povećava rizik od infekcija kože i mekih tkiva. Visoka razina šećera u krvi osigurava štetnim bakterijama idealno kiselo okruženje u kojem mogu  napredovati. Ovo također može dovesti do ograničavanja proizvodnje određenih tipova imunoloških stanica u vašem imunološkom sustavu – obično bijelih krvnih zrnaca – koje pomažu uništavanju mikroorganizama koje izazivaju infekciju.

Smatra se da je aktivnost prirodnih obrambenih stanica niža kod ljudi s dijabetesom u usporedbi s onima s normalnim šećerom u krvi (prirodne obrambene stanice su najpoznatije po uništavanju stanica zaraženih virusima). Proizvodnja citokina također može biti poremećena kod ljudi s dijabetesom (citokini su proteini koji omogućavaju imunološkim stanicama da komuniciraju jedni s drugima).

Hiperglikemijsko okruženje može povećati virulentnost određenih mikroorganizama. Primjer je Candida albicans, koja eksprimira površinski protein koji ima veliku homologiju s receptorom za faktor komplementa 3b. Pored toga pojačana glukozurija (pojačana koncentracija šećera u urinu) pojačava rast bakterija različitih sojeva Escherichia coli, što vjerovatno igra ulogu u povećanoj incidenci infekcija urinarnog trakta kod pacijenata s dijabetesom. Zbog toga je posebno važno održavati adekavatnu crijevnu floru kod osoba s dijabetesom.

Savjeti kako upravljati razinom šećera u krvi

Ako živite s bilo kojom vrstom dijabetesa i želite zdrav imunološki sustav, neophodno je da učinkovito upravljate razinom šećera u krvi. Evo nekih stvari koje možete odmah učiniti da biste održali razinu šećera u krvi u ciljnom opsegu:

  • Vodite računa o prehrani – Kad je u pitanju vaša prehrana, ciljajte na širok spektar hranljivih namirnica. Dobra je ideja  pokušati jesti manje masti, posebno onih zasićenih i da imate dvije ili tri porcije nemasnih proteina dnevno. Ne morate se u potpunosti odreći šećera, ali pokušajte ga ograničiti što je više moguće. U međuvremenu, pokušajte ne preskati obroke – umjesto toga imajte tri obroka dnevno u redovnim intervalima (to jest, nemojte predugo biti bez jela).
  • Budite fizički aktivni – Redovna vježba može pomoći u snižavanju razine šećera u krvi plus može pomoći vašem tijelu da efikasnije koristi inzulin. Ciljajte na preporučenih 150 minuta umjerene aktivnosti svake nedjelje – zbog toga bi vam trebalo biti  toplo i  srce će brže kucati.
  • Hidrirajte se dovoljno – Ostati hidrirani je važan ako imate dijabetes jer dehidracija može utjecati na razinu šećera u krvi.
  • Imajte kvalitet sna – Ako imate dijabetes, premalo sna negativno utječe na svaku oblast vašeg upravljanja, uključujući koliko jedete, šta birate da ćete  jesti, kako reagirate na inzulin i vaše mentalno zdravlje.

Ako ste zainteresirani za suplemente, za početak bih preporučila dobar i kvalitetan dodatak prehrani sa svim vitaminima i mineralima koji su vam potrebni na dnevnom nivou. Ovdje ću navesti određene vitamine i minerale za koje smatram da su važni i koji su vašem tijelu potrebni za održavanje općeg zdravlja, kao i za jaku podršku imunološkom sustavu, posebno ako se ne hranite uvijek zdravo koliko bi trebalo.

Najbolji vitamini i minerali za osobe oboljele od dijabetesa

Krom

Nedostatak kroma smanjuje sposobnost vašeg tijela da koristi ugljikohidrate – pretvorene u šećer – za energiju i povećava vaše potrebe za inzulinom. Krom može poboljšati efekte inzulina ili podržati aktivnost stanica gušterače koje proizvode inzulin.

Magnezij

Neki stručnjaci vjeruju da ljudi koji imaju dijabetes također imaju nisku razinu magnezija, vjerovatno zato što dijabetes ili lijekovi, kao i sam način života i količina stresa mogu izazvati nedostatak magnezija. Na drugim mjestima znanstvenici su otkrili da magnezij može čak pomoći u kontroli šećera u krvi.

Vitamin D

Najpoznatiji po tome što pomaže tijelu da apsorbira kalcij, smatra se da vitamin D igra važnu ulogu u reguliranju imunološkog sustava. Neki stručnjaci čak vjeruju da nedostatak vitamina D može biti povezan s povećanom osjetljivošću na infekcije.

Omega 3

Omega-3 masne kiseline – posebno EPA i DHA, dvije omega-3 koje se nalaze u masnoj ribi kao što su losos, pastrva, sardine i skuša, kao i dodaci ribljeg ulja – smatraju se korisnim za opće zdravlje i dobrobit, uključujući reguliranje imuniteta .

Antioksidansi i flavonoidi   

Visoko reaktivni slobodni radikali, nastali uglavnom zbog hiperglikemije, izazivaju oksidativni stres što dodatno ubrzava razvoj i napredovanje dijabetesa  kao i njegovih komplikacija koje su uzrokovane reduciranom aktivnošću antioksidativnog zaštitnog sustava .

Jedan od najpoznatijih antioksidanasa je alfa lipoinska kiselina ili ALA  koje je zapravo  spoj sličan vitaminu i moćan antioksidans koji se proizvodi u vašoj jetri i nalazi se u nekim namirnicama, kao što su špinat, brokula i crveno meso.

Uzimanje ALA zajedno sa lijekovima za dijabetes na recept može pomoći u smanjenju šećera u krvi natašte i A1C. ALA može poboljšati osjetljivost na inzulin i unos šećera u vaše stanice iz krvi, mada može potrajati nekoliko mjeseci da se ovi učinci vide. Također može zaštititi od oksidativnog oštećenja izazvanog visokim šećerom u krvi.

Flavonoidi su klasa spojeva proizvedenih od biljaka koja pojseduju antioksidativna i antiinflamatorna svojstva. Flavonoidi su prisutni u voću i povrću koje se obično konzumira, uključujući bobičasto voće, trešnje, lisnato povrće, paradajz, luk, jabuke, citrusno voće i grah. Pića kao što su čaj i crno vino također su glavni izvori flavonoida u prehrani.

Prethodne studije pokazale su da je veći unos flavonoida prehranom povezan sa sporijom stopom kognitivnog slabljenja koja se obično javlja sa starenjem, kao i zbog Alzheimerove bolesti. Ovi efekti flavonoida pripisuju se njihovoj sposobnosti da smanje oksidativni stres, smanje upale u mozgu i povećaju plastičnost mozga.

Probiotici

Oštećenje crijevnih bakterija – kao što je uzimanje antibiotika – povezano je s povećanim rizikom od nekoliko bolesti, uključujući dijabetes. Probiotski suplementi, koji sadrže korisne bakterije ili druge mikrobe, nude brojne zdravstvene prednosti i mogu poboljšati iskoristivost ugljikohidrata u vašem tijelu. Utjecaj crijevne flore ima veliki utjecaj u apsorpciju nutrijenata.

Antocijanidini

Pronađeni u tamnoputom voću kao što su borovnice, brusnice, maline, kupine i crveno grožđe – kao i povrće poput crvenog  zelja, crvenog luka i patlidžana – antocijanidini i njihovi derivati antocijanini su moćni antioksidativni spojevi. Ove supstance mogu podržati zdrav protok krvi, jer pomažu u jačanju i popravljanju zidova krvnih žila štiteći kolagen u tijelu (kolagen je strukturni protein koji krvnim žilama daje snagu). Antocijanidini su također dostupni u obliku dodataka (izaberite proizvod koji kombinira antocijanidine s vitaminom C, budući da vitamin C podržava sposobnost tijela da proizvodi kolagen).

Još jedan od prijedloga svakako bi bio dodavanje cimeta i kurkume u svakodnevnu prehranu, naravno tamo gdje to možete dodati, jer pomažu u kontroli razine šećera u krvi. Suplementacija vam može u velikoj mjeri pomoći u boljoj regulaciji dijabetesa, sprječavanju komplikacija kao i u općem psihofizičkom zdravstvenom stanju, ali imajte na umu da nijedan dodatak se ne bi trebao koristi kao alternativa konvencionalnim lijekovima za dijabetes. Također prije uzimanja bilo koje suplementacije savjetujte se sa stručnom osobom.

Slični članci

Neplodnosti pogađa mnogo parova. Dr. Omerbegović, spec. urologije ... >
Broj ljudi koji pate od alergija iz dana u dan raste, a brojke su porazne. ... >
O važnosti probiotika i prebiotika za naš imunitet razgovarali smo s dr. med. sci. Jasmin Ćorović – Kuburović, specijalist interne medicine, subspecijalist kardiologije. ... >

Orthomol Newsletter

Svakih 6 sedmica šaljemo ti pažljivo istražene vijesti na teme vezane za tvoje zdravlje! Napomene o zaštiti podataka sam pročitao/la.

    Želim više znati o:

Mikronutrijenti za imunološki sistem.

Imunološki sistem

Sve o imunološkom sistemu – Ovdje ćeš naći zanimljive činjenice, savjete i prijedloge.