Sadržaj

Osteoartritis: Ključni nutrijenti za održavanje zdravlja zglobova 

Osteoartritis je jedan od najčešćih degenerativnih oboljenja zglobova koje pogađa milijune ljudi širom svijeta. U razvijenim zemljama degenerativna oboljenja zglobova su na prvom mjestu među uzrocima odsustva s posla, što govori o njihovom epidemiološkom značaju. 

Simptomi osteoartritisa 

Glavna manifestacija ovog oboljenja je bol zbog čega se posljedično javljaju i skraćeni pokreti zglobova, nerijetko i otežano kretanje, a sve to zajedno rezultira smanjenjem kvalitete života. Za mnoge pacijente, svakodnevna borba s ovim oboljenjem može biti veoma izazovna, ali adekvatnom terapijom, kao i pravilnim pristupom prehrani i uz podršku dodataka prehrani, moguće je olakšati simptome bolesti i poboljšati kvalitetu života. 

Ovo oboljenje se javlja pretežno kod starijih osoba, ali sve češće  se dešava i kod mladih. Artritične promjene rendgenološki su otkrivene kod 80% ispitanika starijih od 55 godina iako nisu svi imali znakove oboljenja. Profesionalni sportaši su u većem riziku od razvoja oštećenja zglobova kuka i koljena, od ljudi koji vježbaju rekreativno ili se ne bave sportom, i kod ove populacije je jako važna adekvatna prevencija, pa čak i primjena suplemenata – hondro protektora. 

Kako liječiti osteoartritis? 

Liječenje osteoartritisa sastoji se od općih mjera, primjene lijekova, fizijatrijskog i kirurškog liječenja. Cilj terapije je usporiti proces razgradnje hrskavice, smanjiti bol, olakšati pokret i poboljšati kvalitetu život. Od lijekova u terapiji se najčešće koriste antiinflamatorni lijekovi, a u novije vrijeme sve češće i hondro protektori i antioksidansi. Prednost hondro protektora i antioksidansa u odnosu na antiinflamatorne lijekove: 

  • Hondro protektori su komponente hrskavice i pored antiinflamatornog djelovanja (smanjenje upale i bola), mogu sačuvati i usporiti degradaciju hrskavice 
  • Antioksidansi – neutraliziraju slobodne radikale (pojačana produkcija kod upalnih procesa) 
  • Antiinflamatorni lijekovi – nemaju utjecajj na hrskavicu, samo smanjuju bol i upalni proces u zglobu 

Važni nutrijenti za odražavanje zdravlja zglobova 

Vitamin D: Istraživanja su pokazala da nedostatak vitamina D može biti povezan s većim rizikom od razvoja osteoartritisa. Također vitamin D povećava iskoristljivost i kalcija iz hrane, kao i njegovu ugradnju u kosti. Redovna, ali ograničena izloženost sunčevim zrakama kao i unos namirnica bogatih vitaminom D, poput lososa i jaja, mogu pomoći u održavanju zdravlja zglobova. 

Antioksidansi – poput vitamina C i  E: Antioksidativna svojstva vitamina C i E mogu pomoći u zaštiti hrskavice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, ali i ublažiti znakove upale. Vitamin C je također i važan za sintezu kolagena, koji igra važnu ulogu u poboljšanju zdravlja zglobova. Najbolji izvori vitamina C su šipak, južno (citrus) voće, višnja, crni ribizl, lisnato povrće, kupus, krumpir, paprika i zeleno povrće (gdje ima najviše klorofila u listovima). Namirnice bogate vitaminom E su: sjemenke suncokreta, bademi, ulje lješnjaka, suncokretovo ulje, bademovo ulje, lješnjak, guščje meso, kikiriki, losos, avokado, brazilski orah, mango, kivi. 

Minerali (cink, selen) – značajne su komponente enzima koji sudjeluju u zašiti od slobodnih radikala, čime mogu smanjiti dalje oštećenje hrskavice po utjecajem slobodnih radikala i smanjiti znakove upalnog procesa. Riba i morski plodovi: tuna, sardine, školjke, škampi, losos, rakovi, kao i nemasno meso – piletina, pa i brazilski orah su dobar izvor selena. Najbolji izvori cinka su: grah, meso, orašasti plodovi, riba, kao i morski plodovi, integralne žitarice, pa i mliječni proizvodi. 

Omega – 3 masne kiseline: Mnoge studije govore u prilog tome da nezasićene masne kiseline mogu biti dobra pomoć u smanjenju bola kod osteoartroze. Omega – 3 masne kiseline ispoljavaju brz antiinflamatorni učinak (smanjuju bol i upalu), a pored toga sprječavaju i razgradnju kolagenih vlakana zbog čega ih treba koristiti i u prevenciji, kod populacije s povećanom sklonosti ka razvoju osteoartritisa, ali i u terapiji već dijagnosticiranog oboljenja. Uobičajeni izvori omega – 3 masnih kiselina su riblje ulje i neka biljna ulja, kao što su ulja lana i algi. 

Glukozamin: Glukozamin je prirodno prisutan u tijelu i igra ključnu ulogu u održavanju zdravlja hrskavice. Poboljšava metabolizam hrskavice, čime stabilizira njegovu strukturu, ali i može smanjiti bol i upalu, kao i poboljšati pokretljivost zglobova, kako su pokazale i studije. Dobri izvori glukozamina su špinat i peršin, zeleno lisnato povrće, kao i životinjske kosti i hrskavica. 

Hondroitin sulfat: Pomaže u očuvanju stabilne strukture hrskavice i smanjenju bol i upalu u zglobovima. Kombinacija glukozamina i hondroitin sulfata često se koristi za podršku zdravlju zglobova i kroz studije je pokazano da njihova kombinacija ima veći potencijal u smanjenju bola nego pojedinačna primjena. 

Kolagen: Kolagen je jedna od komponenti koja ulazi u sastav tekućine koja ispunjava zglob i služi kao amortizer. Postoji veliki broj studija koji pokazuju njegovu efikasnost kod upale zglobova, zbog čega se i preporučuje njegova primjena. Piletina, riba i školjke i bjelanci su dobri prirodni izvori kolagena. 

Hijaluronska kiselina: Ona je bitna komponenta tekućine koja ispunjava zglob i odgovorna je za njenu gustoću, čime se postiže bolja amortizacija i smanjuje trenje zglobnih površina. Zbog toga se često koristi i u oblicima koji se direktno ubrizgavaju u zglob. Oralnom primjenom, također se može postići pozitivan učinak koji se ogleda u smanjenju bola u zglobu, ako se na vrijeme počne s primjenom. Prednost oralne primjene je u tome što pokriva sve zglobove, a ne samo jedan zglob gdje bi hijaluronska kiselina bila ubrizgana. 

Osteoartritis je jedno izazovno stanje za svakog pojedinca s ovim oboljenjem. Zbog toga je bitna prevencija i odlaganje pojave degenerativnih oštećenja zglobova pravilnom prehranom kao i dodacima prehrani koji sadrže dobro izbalansirane komponente značajne za očuvanje zdravlja zglobova. Prevenciju je posebno važno provoditi kod populacije s povećanim rizikom za oboljenja, poput pretilih osoba, profesionalnih sportaša i onih koji se bave teškim fizičkim radom kao i u populaciji starijoj od 40 godina. 

U terapiji osteoartritisa svakako pored klasične terapije, važnu ulogu igraju i promjena stila života, ali i pravilna prehrana kao i dodaci prehrani koji sadrže hondro protektore (glukozamin, hondroitin, kolagen i hijaluronsku kiselinu), omega – 3 masne kiseline kao i vitamine (antioksidanse) i minerale, koji mogu biti ključni za održavanje zdravlja zglobova i olakšanje simptoma. Pravilna terapija i primjena adekvatne suplementacije može pomoći u smanjenju upale, poboljšanju pokretljivosti zglobova i osiguranju bolje kvalitete života za osobe koje se bore s osteoartritisom. 

Slični članci

Razgovarali smo s dr. Anom Todorović, specijalisticom ortopedske kirurgije i traumatologije zašto se javlja osteoartritis i tendinitis. ... >
Osteoporoza je bolest koja uzrokuje smanjenje koštane mase i poremećaj mikroarhitekture kostiju što ih čini podložnim prijelomima. ... >

Orthomol Newsletter

Svakih 6 sedmica šaljemo ti pažljivo istražene vijesti na teme vezane za tvoje zdravlje! Napomene o zaštiti podataka sam pročitao/la.

    Želim više znati o:

Koje hranjive tvari jačaju zglobove?

Kosti i zglobovi

Koje hranljive materije su potrebne tvojim tetivama? Što možete doprinjeti prehranom?